Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018

Programma

Het gehele programma staat ook op www.friesland.nl

Ren naar de trein, pak je auto of spring op de fiets om erbij te zijn, want Het Openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018 wil je niet missen. Beleef op 26 en 27 januari de verbeelding met ons mee van de droom van onze iepen mienskip. Een nieuw tijdperk kan alleen worden ingeluid door mensen die geloven dat iedereen iets kan betekenen voor elkaar en de wereld. Dus weer of geen weer, zonder jou kunnen we niet beginnen.

De Avond van 2018 Verhalen
Wanneer is die iepen mienskip eigenlijk gelukt? Die vraag stelde Tryater aan een iedereen die maar wilde meedenken. Het antwoord? ‘Als het lukt om écht naar elkaar te luisteren.’ Dat luisteren begint op vrijdagmiddag om 12.00 uur, wanneer alle kinderen uit Friesland samen zingen, en gaat door op de vrijdagavond. Dan zetten alle musea en bewoners in Fryslân, van Schiermonnikoog tot Oudemirdum en van Zurich tot Appelscha, hun deuren open om jou te vertellen welk verhaal ze graag willen meenemen naar de toekomst en waarom.

Meer informatie

Het jaar in een dag
Zaterdag zoomen we in op de stad Leeuwarden. Overdag loop je zowel binnen als buiten dwars door impressies van het hele jaarprogramma. In de avond stijgt de spanning én saamhorigheid. Het gonst door de stad, het geroezemoes zwelt aan. Op verschillende pleinen in Leeuwarden komen alle mensen samen, onder metershoge Oldehove-torens.

Professionals en amateurs vullen al die pleinen op een indrukwekkende manier met theater, dans, zang en muziek. De pleinen zijn door de muziek en projecties met elkaar verbonden. Je luistert, kijkt en bent onderdeel van het hele geheel.

We werken toe naar het lied Seis oere thús van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma waarna de klokken luiden. Niet alleen in Leeuwarden, maar in heel Fryslân, om zo het begin van dit bijzondere jaar in te luiden.

De Reuzen van Royal de Luxe


De Reuzen van Royal de Luxe: reuzentheater voor jong en oud

Reusachtig prachtig en enorm indrukwekkend: uit Frankrijk komt het straattheatergezelschap Royal de Luxe en hun iconische reuzen komen mee naar ons Leeuwarden. Wezens zo hoog dat ze met kop en schouders boven de kantoorgebouwen uitsteken. Geloof ons: dit wordt onvergetelijk.

De indrukwekkende vijftien meter hoge Reuzen lopen drie dagen lang door de straten van Leeuwarden. Honderden vrijwilligers vormen een lint door de stad om te zorgen dat de reuzen hun wandeling kunnen maken. Tientallen medewerkers hangen aan touwen en in trapezes, om de voeten vooruit te plaatsen. Geloof ons: dit wordt onvergetelijk.

Mata Hari, de mythe en het meisje

Mata Hari, de mythe en het meisje
Honderd jaar na haar dood, op 14 oktober 2017, presenteert het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari. Reis met haar mee van haar geboortestad Leeuwarden naar Nederlands-Indië, waar het noodlot haar achtervolgt. Beleef haar glorieuze opkomst in de danstheaters van Parijs en ontdek het web van intriges waar ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in verstrikt raakt.

The Colorfield Performance

The Colorfield Performance: honderden werken, één veld van kleur

In Sloten verrijst in 2018 een gigantisch kleurenspektakel. Een mega-driehoek van 144 meter per zijde, gemaakt door 400 kunstenaars die samen 499 panelen maken. Elk paneel bevat een uniek kunstwerk. Je kijkt je ogen uit bij The Colorfield Performance.

Mienskip is… met z’n allen een enorm kunstwerk maken. Dat was de gedachte van kunstenaar Dirk Hakze. Hij nodigde 1919 internationale kunstenaars uit om van mei tot en met september 2018 samen te werken aan zijn project.

Kleurrijk geheel
Het kunstwerk bestaat uit 2018 panelen, opgesteld in de vorm van een driehoek. Alle panelen worden beschilderd door de deelnemende kunstenaars. Die zijn vrij om te maken wat ze maar willen, zolang ze maar geen zwart gebruiken. Uiteindelijk vormen alle individuele kunstwerken samen één groot, kleurrijk geheel. Een gekleurd veld. Een Colorfield Performance.

The Tall Ships Races

The Tall Ships Races: een armada van culturen

De geur van getaande zeilen en touwen, een armada van driemasters, matrozen die vanaf schepen de haven in turen, het geluid van een scheepstoeter: tijdens de Tall Ships Races Harlingen 2018 is heel Harlingen in nautische sferen.

Na twee spannende races finishen tachtig zeilschepen in Harlingen, waar ze vier dagen lang verblijven en het decor vormen van dit nautische spektakel. Met meer dan 200.000 verwachte bezoekers belooft het een groots evenement te worden. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op de tall ships en genieten van de vele gratis optredens die op verschillende plekken in de stad worden gegeven.

Friesland Holland

Friesland Holland:
Sinds 1996 hét bureau voor toerisme van Fryslân en dé vaar- en fietsvakantiespecialist van Nederland.

Leeuwarden 2018  http://www.landgoedwelgelegen.nl/wp-admin/post.php?post=1464&action=edit

Op deze pagina vind u bijzondere arrangementen en de informatie gids Leeuwarden 2018. Op dag op zee of wadlopen zijn natuurlijk leuk maar worden nog leuker als u 's avonds ook nog eens lekker wordt verwend op Welgelegen. Heerlijk eten en lekker slapen.

Friesland Holland Travel Service BV biedt uitsluitend vakantie-arrangementen aan die door de organisatie zelf zijn ontwikkeld en getest. Het gaat om unieke, in hoofdzaak all-in arrangementen met veel, eigenlijk onmisbare service gedurende zeven dagen van de week. Hiermee worden onaangename verrassingen tijdens uw reis praktisch uitgesloten. Snelle hulpverlening aan fietsers en boothuurders bij pech onderweg is hier een voorbeeld van. Ook typerend is de zeer uitgebreide informatie: uitvoerige reis- en accommodatieomschrijving, persoonlijke advisering en een infopakket dat u na boeking thuis ontvangt.

Openingstijden, services:
Het kantoor aan de Hoofdstraat West 38 in het centrum van Wolvega is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur.